A tanári fizetés 2021-ben

Már évek óva hallhatjuk a sajtóban, a híradóban, és igazából mindenhol, hogy a tanárok mindig panaszkodnak a fizetésük miatt, hogy nincsenek megbecsülve, aztán amikor a kormány oktatásért felelős hőseit kérdezik, valamiért mindig azt válaszolják: A tanárok fizetését folyamatosan emeljük, és még tovább is szeretnénk emelni; érdemi változás azonban mégsem történt.

Tegyünk egy számbeli történeti áttekintést ez ügyben:

A ksh adatai szerint (http://www.ksh.hu/stadat_files/mun/hu/mun0150.html) egy tanár átlagosan 2017-ben bruttó havi 322 167 Ft -ot keresett meg. Ez, a ksh nemzetgazdasági ágának oktatási ágán belül van, amibe beletartoznak a 30-40 éve tanítók, és azok is, akik egyetemen tanítanak. Hogy ennek lényegességét érzékeljük, nézzük meg a pedagógusi bértáblát.

A kép eltávolítva.

A kép eltávolítva.

A kép eltávolítva.

Mint látjuk, igen nagy különbség van a kezdő egyetemet végzett gyakornok, és a már 42 éve tanító egyetemi tanár fizetése közt. Ez a különbség számszerint egészen pontosan: 334 950 Ft.

Ha egy mezei egyetemet végzett középiskolai tanárról beszélünk, akkor ő, a gyakornoki 203 000 Ft fizetéstől 42 év után ped2-ben kaphat 416 150 Ft-ot. Természetesen említenem sem kell, hogy ez mind bruttó jövedelem. Nézzük meg, az oktatásban dolgozók átlagos havi NETTÓ jövedelmét a ksh adatai szerint:

2021 áprilisában ez 260 339 Ft. (forrás: http://www.ksh.hu/stadat_files/mun/hu/mun0154.html)

Még egyszer mondom, ebbe beletartozik az oktatásban mindenki. És mivel elöregedő társadalomban élünk (erre máris nézünk egy demográfiai adatot) tudhatjuk, hogy a magasabb fizetéssel rendelkező, idősebb tanárok vannak túlnyomó többségben, ami nyilván felhúzza az átlagot (mind bruttó, mind nettó).

Hogy tényleg igazolhassuk, hogy azért ilyen magas az átlagos nettó kereset, mert az idősebb tanárok vannak a közoktatásban túlnyomó mennyiségben, nézzük meg az MTA (mert a ksh-n ilyen kutatás nem történt 2010 óta) demográfiai adatait a tanárok közt 2018-ban (legfrissebb adat):

A kép eltávolítva.

Innen is látszódik, hogy a tanárok százalékos megoszlása életkor szerint azt mutatja, a szakma (számomra hivatás) elöregedik (már 2010 óta). Ez természetesen több mindennek köszönhető. Köszönhető például annak is, hogy a társadalom is elöregedett, valamint annak is, hogy a tanári pálya alacsony fizetéssel és megbecsültséggel jár.

Csak hogy összehasonlítsuk egy közeli európai országgal a kezdő tanárok fizetését, nézzük meg Németország példáját. Magyarországon euróba átszámítva egy gyakornok, frissen kijőve az egyetemről, keres bruttó 203 000 Ft-ot (Jelenlegi [2021.07.02] árfolyam szerint 575,87 eurót). Németországban ugyan ezzel a végzettséggel és tapasztalattal rendelkező tanár keres 2850 Eurót.

Ez a magyarországi tanár a keresetéből kerekítve 465 liter gázolajat képes megvenni (Jelenleg magyarországon egy liter gázolaj 437 Ft. (forrás: https://www.nav.gov.hu/nav/szolgaltatasok/uzemanyag/uzemanyagar…)) . Egy német tanár (ugyan ilyen szituációkkal) németországban (szintén jelenlegi adat) 1902,5 liter gázolajat tud venni. Egy liter gázolaj németországban jelenleg egyébként 1,498 Euróba kerül, ami 530 Ft.

 

Ez azt jelenti, hogy a magyar és német gázolajár közti különbség 17,5%-os, a fizetés közti különbség azonban 79,79%-os.

 

Mindenki vonja le saját maga ebből a cikkból a (szerintem egyébként is elég egyértelmű) tanulságot, és gondolkodjon el, hogy ez, pár év múlva, hova fog vezetni.

Köszönöm a figyelmet!