Szótanulás hatékonyan - Flashcards

A nyelvtanulás egyik legfontosabb része a szavak tanulása, amely azonban az egyik legnagyobb kihívást is jelenti. Ki ne találkozott volna már azzal, amikor egyik napról a másikra kell(ene) több oldal szót vagy definíciót megtanulni.

A szótanulásnak persze rengeteg fajtája létezik, az egyszerű szókártyáktól és szótárfüzettől elkezdve a legmodernebb applikációkig, amelyekbe már kész szólisták is rendelkezésre állnak. Én most a Flashcards nevű applikációt szeretném ajánlani, amely nemcsak németeseknek, de bármely idegen nyelvet és más tantárgyakat tanulóknak is hasznos lehet.

Mi is az a Flashcards?

A kép eltávolítva.A Flashcards egy applikáció, amelyben nemcsak szólistákat, hanem definíciókat és tulajdonképpen bármit visszakérdezhetünk magunktól. Sok más applikációt is ajánlhatnék, például a Quizlet-et is, de nekem ez vált be a legjobban. A legfontosabb, hogy a szólistákat, vagy definíciólistákat magunknak állíthatjuk össze. A +jelre kattintva lehet új listát létrehozni, amelynek elnevezése után hozzá is adhatjuk a szavakat.

A kép eltávolítva.Téma megadásaA kép eltávolítva.

De hogyan kérdezzük vissza?

A gyakorlásra háromféle lehetőség is rendelkezésünkre áll.

·       Kérdezhetjük a szavakat más sorrendbe (Shuffle)

·       beállíthatunk egy időkorlátot (Timer)

·       vagy kérdezhetjük a szavak hátlapját (Reverse)

A kép eltávolítva.Visszakérdezési lehetőségek

Természetesen ezeket kombinálhatjuk is, például bizonyos időkorlát alatt kérdezzen más sorrendbe szavakat, vagy kérdezze más sorrendben a hátlapot.

Értékelés

A kvíz végén az eredményt százalékos formában értékeli ki az applikáció. Ugyanakkor megjelenik egy új lehetőség a visszakérdezésre, mégpedig az Incorrect Cards Only, amivel csak az elrontott, még nem megtanult szavakat kérdezi vissza tőlünk. És persze ezeket is kérhetjük más sorrendbe, időre, hátlappal vagy ezeket kombinálva is.

Eredmény

Miért használjuk?

Mint látható, a saját listák és a számtalan visszakérdezési lehetőség is egy nagyon hasznos applikációvá teszi a Flashcardst. A legfontosabb érv a Flashcards mellett talán mégis az, hogy nagyon praktikusan tudunk vele gyakorolni. Egyrészt, mert telefonra letöltve, ha csak 10 szabad percünk van egy nap, akkor is könnyen elővehetjük a listánkat, másrészt, mert ahogy már említettem, bármilyen listát készíthetünk német szavaktól kezdve történelmi évszámokon át a legnehezebbnek tűnő fogalmakig.