Miért tanuljunk spanyolul?

Számtalan oka van annak, hogy miért érdemes spanyol nyelvet tanulni. Elsőként a legfontosabb megemlíteni, hogy a mandarin (kínai) után a spanyol a második nyelv a világon, amely a legmagasabb számú anyanyelvi beszélővel büszkélkedhet. Számuk hozzávetőlegesen 500 millió, akikhez ha hozzáadjuk a második vagy harmadik nyelvként spanyolul beszélő embereket, ez a szám csaknem megközelíti a 600 milliót.

Egy adott nyelv tanulásakor mindig megismerjük az adott országra, illetve országokra jellemző kultúrát, gasztronómiát, életmódot, tradíciókat, történelmet, művészeteket, irodalmat is, mely saját életünket és tudásunkat alapvetően gazdagítja. Ez a spanyol esetében igen összetett, hiszen Spanyolországon kívül még további 19 országban hivatalos nyelv a spanyol: Latin-Amerikában és a Karib-térségben. Ezen kívül pedig még 4 országban beszéli jelentős létszámú népcsoport a szóban forgó nyelvet, melyek egyike az Amerikai Egyesült Államok.

Spanyol nyelvtudásunkkal képesek leszünk elolvasni spanyol nyelven írt cikkeket, könyveket, illetve megnézni spanyol vagy latin-amerikai filmeket, melyek esetleg nem jelentek meg magyar nyelven.

Egyre több munka lehetőség nyílik spanyol nyelvtudással rendelkezőknek, legyen szó akár multinacionális vállalatoknál elérhető pozíciókról, illetve a munka világának különböző területeiről. Egy adott nyelvet magas szinten beszélőként pedig természetesen máris négy foglalkozás is kínálja magát, lehet az ember idegenvezető, tolmács, fordító, illetve taníthat is a megfelelő végzettségek birtokában. A spanyol nyelv tudás pedig jelentősen megkönnyíti és leegyszerűsíti további újlatin nyelvek elsajátítása, mint például az olaszt, a franciát vagy a portugált. 

Külön jó hír, hogy a spanyol nem tartozik a nehezen megtanulható nyelvek közé. Különösen, ha a tanuló már rendelkezik egyéb nyelvtudással, a spanyol nyelv elsajátítása még könnyebbé válik. A nyelvtan és a kiejtés sem vészesen bonyolult, így hamar siker élménnyel gazdagodhat az ember spanyol tanulás közben.

Mindenkinek jó szívvel ajánlom a spanyol nyelvet, akár önállóan, akár nyelviskolában vagy egyéni magánórák keretében szeretné tanulni, legyen a cél akár nyelvvizsgára, érettségire, állás interjúra való felkészülés, Spanyolországba vagy Latin-Amerikába való költözés vagy hobbi.