Mennyi lenne az ideális tanári fizetés?

A legtöbben talán egyetértenek abban, hogy jelenleg Magyarországon a tanári fizetések az elfogadható szint alatt vannak. De mi az az elfogadható szint? 

Először is vizsgáljuk meg, hogy, mivel foglalkoznak a közoktatásban a tanárok. Felelősségteljes hivatás az övék. Ők azok, akik gyermekeinket (a jövőnket) tanítják. Ma már 6 éves kortól kötelező iskolába járatni a gyerekeket Magyarországon és 15 éves korukig nagyjából az életük felét az iskolában töltik. Ez idő alatt tanítják meg a közoktatásban tanító tanárok a gyermekeinket az alapvető készségekre mint az írás, olvasás, matematika stb… Ami viszont sokszor feledésbe merül, hogy a fent említettek mellett, a gyerekek nagyon sok egyéb készséget is tanulnak a tanároktól az iskolában. Mint például akár társadalmi ismeretek, illem, emberi kapcsolatok, kommunikáció, jobb esetben akár a szeretetről is tanulhatnak tanáraiktól. 

“Szerencsés vagyok mert nekem volt olyan tanárom általános iskolában akiből áradt a szeretet és a mai napig meghatározza az életem. Ezúton is köszönöm Judit Néni! :)”

Ezért gondolom nagyon fontosnak és alapvetőnek hogy egy tanár száz százalékban oda tudja tenni magát; át tudja adni magát annak a hívatásnak ami talán az egyik legszebb hivatás, az új generáció tanítása. Úgy gondolom hogy ehhez szükséges az, hogy ne legyenek alapvető gondjai, mint például a lakhatás, számlák fizetése, egészség vagy akár az egészséges táplálkozás. Azt gondolom, hogy megkérdőjelezhető, hogy egy tanári fizetésből ezek a dolgok mennyire elérhetőek ma Magyarországon egy közoktatásban tanító tanár számára. Ezeknek a kicsit sem mondható luxus dolgoknak kérdés nélkül bele kéne férniük egy tanári fizetésbe. 

De nem állnék meg itt. Képzeljünk el egy olyan világot, ahol a legjobban teljesítő diákok nem a szakmájuk élére kerülve, valamelyik nagyvállalatnál dolgoznak, hanem ők mennek el tanárnak az általános iskolába, gimnáziumba, egyetemre. Valahol ha igazán belegondolok ez így lenne helyes. Aki a legjobban teljesít az adott tantárgyból, az tanulja meg, hogy hogyan kell tanítani és adja át a tudását a jövő nemzedékének. Így a diákok a lehető legjobbaktól tanulnának. Mi kéne ehhez? Az, hogy a tanárok kapják a legjobb fizetéseket! Többet kellene keresnie egy tanárnak mint a legjobban keresőknek, de igazából kevés olyan területet tudok mondani ami fontosabb lenne az ő munkásságuknál így azt gondolom kevés jobban kereső pozíciónak kellene lennie ami jobban fizet mint egy tanári állás. 

Ez azt is eredményezné, hogy sokkal nagyobb tekintélye lenne a tanároknak. Nehéz lenne elnyerni egy tanári pozíciót. Csak a legjobbak lehetnének tanárok. Csak a legjobbak taníthassák a gyerekeinket. Így fejlődhet az emberiség. 

Köszönöm, ha eljutottál idáig ebben az írásban és elolvastad a gondolataimat. Érdekelnének a vélemények ezzel kapcsolatban. Egyetértetek, vagy ez teljesen kivitelezhetetlen és valamit elfelejtettem ami miatt ez nem jó irány!?