Interjú készült az oktass.hu alapítójával

Kérlek mutatkozz be 2-3 mondatban.

alapitoSzeretem a természetet és a technológiát. Az aberdeeni egyetemen informatikát tanultam. Már a 90-es években elkezdett érdekelni az internet. 2010 óta foglalkozom weboldalak üzemeltetésével és online marketinggel. Első sikeres projektem a demotivator.hu weboldal volt, amit 3 évig üzemeltettem. 2014-ben költöztem újra Budapestre ami egyben a szülővárosom is. Hobbimnak a kertészkedést tekintem, de szeretek utazni is, főleg melegebb éghajlatokra (biztos vannak akik oda kívánnak :) Nekik köszönöm!).

Mióta érdekel az oktatás?

Egy ponton rájöttem, hogy az oktatás és az iskola nem járnak kéz a kézben. Sőt, hiszem, hogy a kötelező oktatás a hibás az oktatás a rossz hírnevéért.
Nem mondhatom, hogy az iskolában a tanárok kedvence voltam. Általában nem jöttünk ki egymással, vagy semleges volt a kapcsolat. Nem is voltam a tanulók példaképe. Szerencsére azért volt olyan tanárom akivel jó volt a viszonyom. Általában az általuk tanított tantárgyak érdekeltek és ezekből a tantárgyakból jól is teljesítettem. Az elsők közt lehettem akiknek a számítástechnika tantárgyat már az iskolában tanították. Ez mindig is, tanártól függetlenül érdekelt. Azt sosem gondoltam, hogy az oktatással bármilyen kapcsolatom lesz az iskolán kívül. Az oktatás először akkor kezdett el őszintén érdekelni amikor egyetemen én is magántanár lettem és az alsóbb évfolyamokból tanítottam diákokat.

Hogyan lettél magántanár?

Egyetemistaként bevételi forrást keresve egy gyorsétteremben és konyhán dolgoztam. Másodévesként egy szaktársam megkérdezte, hogy volna-e kedvem elvállalni egy elsős tanítványát, mert neki más elfoglaltsága akadt. Először hezitáltam, de aztán elvállaltam. Nagyon jól tettem. Magántanárként sokkal jobban kerestem kevesebb munkával, ráadásul élveztem is a tanítást és jók voltak a visszajelzések. Egyre több diákom lett. Egy éven belül már nem kellett a gyorsétteremben dolgoznom. Ami még nagyon hasznos volt, hogy így a "szakmában dolgoztam" és a tanítás miatt bennem is sokkal jobban elmélyült a tudás. Tehát a tanulmányaimra is jó hatással volt. Szerencsés voltam, mert az első diákom nagyon hálás volt és megadta a kezdő magabiztosságot, hogy több diákot is merjek elvállalni. Egy magántanárnak az egyik legjobb érzés amikor hálás a tanítványa.

Mikor és hogyan indult az oktass.hu?

Az oktass.hu ötlete már régen megszületett. Idő és motiváció hiányában azonban igen elhúzódott a fejlesztés kezdete. A koncepció kidolgozása és a tervezés 2018 elején kezdődött, de az oktass.hu domain nevet már 2016 februárjában regisztráltam. A fejlesztés a 2018-as év közepén kezdődött és az oldal az új évben, 2019 elején indult. Az indulás előtt alapító magántanár tagokat kerestünk. 52 alapító magántanár van az oldalon. Sokukkal alkalmam volt személyesen is beszélgetni és nagyon sok remek embert ismerhettem meg a toborzás során. Ha hozzájuk hasonló emberekkel lesz tele az oldal akkor elérjük a célunkat.

Miért szeretsz az oktass.hu-n dolgozni?

Szeretek weboldalakat készíteni és a felhasználó szemszögéből megvizsgálni a folyamatokat, majd a felhasználó igényeire megoldásokat találni. A fejlesztési munka során ez volt amit a legjobban élveztem. Azonban amióta elindult az oldal, a legjobb érzés az amikor egy tanár vagy egy diák hálás azért, hogy az oldal segítségével egymásra találtak. Hasonlít ez az érzés ahhoz amit akkor éreztem, ha egy diákom hálás volt, mert a segítségemmel megértett, vagy elért valamit. Talán a legjobb érzés az, hogy egy ilyen kapcsolat létrejöttével, tudom, hogy köztük is sok ilyen pillanat lesz.

Mik a tervek a jövőre nézve?

Folyamatosan zajlik az ötletelés és a tervezés. Elsősorban a felhasználói visszajelzésekre szeretnénk a jövőbeni fejlesztéseket alapozni. Ezen felül szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt, hogy egy felhasználóbarát oldalt szolgáltathassunk Magyarországon a tanítani és a tanulni vágyóknak. Szeretnénk, ha a tudás "menő" lenne , és ha valaki valamit tanul, vagy magántanárhoz jár arra inkább példaképként néznének. Jelenleg, tapasztalatom szerint ezen van mit fejleszteni Magyarországon.

Köszönöm! - Dajka Olivér 

Ha szeretnél magántanár fiókot regisztrálni, itt megteheted: Magántanár regisztráció