Hogyan készülj a szóbeli nyelvvizsgára? – Kérdések és válaszok német nyelvből

A szóbeli nyelvvizsga bizonyára mindenki számára fejtörést okoz. Míg az írásbeli résznél könnyen be lehet gyakorolni a feladattípusokat, addig a szóbelin talán gyakrabban érhetnek minket váratlan helyzetek, gondoljunk csak arra, hogy rengeteg olyan kérdést is feltehetnek a vizsgáztatók, amikre nem voltunk felkészülve. Most a saját tapasztalataimat szeretném megosztani, amelyben hatalmas segítség volt a Kérdések és válaszok német nyelvből című könyv.

A nyelvvizsga előtt alapvetően sok mindent be tudtam gyakorolni, viszont úgy éreztem, keveset beszélek németül, és szeretnék valahogy felkészülni a vizsgáztatók kérdéseire. A jövőt nyilván nem tudom megjósolni, viszont a legtöbb, amit tehettem, az az, hogy különböző témákban minél több kérdést próbáltam megválaszolni.

A könyv 26 fejezetből áll a különböző témáknak megfelelően, és ahogy az előszó is említi, átfogja mind a közép-és emelt szintű érettségi, mind a nyelvvizsgák témaköreit. A témák között szerepel például a család, napirend, iskola, közlekedés, nyaralás, sport, szabadidő, különböző hobbik, divat, szolgáltatások, de még a német nyelvű országokról és kultúrájukról is találunk egy-egy fejezetet.

A témák felépítése is praktikus: először egy hosszabb szöveget találunk, aminek mintájára akár a tételt is meg tudjuk írni, majd mintakérdéseket a tétel kapcsán (ezek a legegyszerűbbektől a nehezebb kérdésekig tartanak), valamint ezekre a kérdésekre mintaválaszokat is olvashatunk. A kérdések után pedig szószedet következik, amely ábécé sorrendben tartalmazza a legfontosabb kifejezéseket a témában. Egy-egy fejezethez akár 40-60 kérdést is találunk, ami nagyon hasznos a gyakorláshoz.Kérdések és válaszok német nyelvből című könyv

Hogyan használjuk a könyvet? A tételek megírásához segítséget jelenthetnek a hosszú szövegek. Akár emeljük ki a fontos kifejezéseket, nézzük át, hogyan épül fel a szöveg, mikről érdemes az adott tételben beszélni. A család tétel például egy rövid bemutatkozással kezdődik, majd külön bekezdésekben jellemzi a családtagokat, végül a közös programokról és a jövőbeli tervekről beszél.  A kérdésekhez pedig azt ajánlom, hogy próbáljunk meg minél többet megválaszolni. Nekem az segített, hogy magamat kérdezgettem a különböző témákban, akár egy interjún. Az is fontos, hogy gyakoroljuk a folyamatos beszédet. Ne álljunk meg, ha valami nem jut eszünkbe, legyünk tájékozottak és kreatívak. Teljesen mindegy, mit találunk ki válaszként az adott kérdésekre, a legfontosabb, hogy összefüggő legyen és helyes nyelvtanilag. A kérdések folyamatos megválaszolása segíthet tehát abban, hogy ne akadjunk el a nyelvvizsgán. Mindenre nem tudunk felkészülni, de a legtöbbet kihozhatjuk belőle!