Hatékony érettségi felkészülés - mikor érdemes elkezdeni?

Lassan vége a tavaszi vizsgaidőszaknak, ezzel együtt mindinkább ráhangolódunk a nyárra és a pihenésre. Amennyiben túlvagy az érettségi vizsgákon, gratulálok! :) Viszont, ha ősszel érettségizel, javaslom, hogy mindenképpen olvasd tovább a cikket!

Az október-novemberi vizsgaidőszak általában október közepén kezdődik. Azt nem tudhatjuk előre, hogy idén a fennálló helyzetnek köszönhetően ez miként lesz, de bízzunk benne, hogy néhány hónap múlva békeidőben és nyugalomban vizsgázhatnak a tanulók.

Május végétől számítva van körülbelül 20 heted a vizsgákig úgy, hogy gyakorlatilag kimaradt egy félév a közvetlen kommunikációjú oktatásból, lesz egy nyári szüneted, amikor nem biztos, hogy úgy vagy "rákényszerülve" a tanulásra, mint tanév közben; három hónap múlva szeptember, Te pedig ráébredsz, hogy nem készültél... Jön a kapkodás, a tanárkeresés, igyekszel a mérhetetlen mennyiségnek tűnő tananyagot másfél hónap alatt belegyömöszölni az agyadba. Nagyon nehéz lesz, hiszen kiestünk a mindennapi közvetlen oktatás menetéből. Mindezek mellett nem feltétlenül vagy tisztában a vizsgák módszertanával, követelményeivel stb.

Tapasztalatból írom és javasolom számodra a következő sorokban leírt gondolataim.

Semmiképpen ne hagyd az utolsó pillanatra a felkészülést! Sőt, tervezd meg, milyen ütemben haladsz.

  • Már most keresd meg a számodra megfelelő magántanárt, vagy azt a személyt, aki majd segít a felkészülésben, hidd el, kell valaki, aki tisztában van az érettségi menetével.
  • A felkészülésnél az érettségire koncentrálj, s azokra a feladatokra, szükséges adatokra és módszertanokra, melyeket a vizsgán kérnek. Ilyenkor már nincs idő arra, hogy a négy év anyagát újra átvedd, és lássuk be, felesleges is. A kerettanterv pontosan meghatározza azt, amit tudnod kell. Válassz olyan tanárt, aki tisztában van e dokumentum tartalmával és használatával.

Hogyan kell ezt elképzelni a gyakorlatban? Történelemből, földrajzból vagy bármely más tantárgyból én a következőképpen szervezem meg az óráim:

Az írásbeli vizsgára úgy készülünk, hogy a 2005 óta bevezetett új típusú érettségi összes feladatát megbeszéljük, megoldjuk. A feladatokat koronként, témánként egybe gyűjtve dolgozzuk fel, attól függően, milyen tantárgyról van szó. Azoknál a vizsgáknál, ahol kifejtős (esszé) feladat is van, átvesszük a lépéseket, hogyan kell megírni egy szöveges feladatot, illetve önállóan is kell ilyet írni, melyet leellenőrzök. A szóbeli feleletekre is az érettségi követelmények alapján, speciális módszertannal készülünk fel. Tehát mindenben az érettségire fókuszálunk. Személy szerint mindig adok házi feladatot is, melyet kijavítva, megjegyzésekkel ellátva kapsz vissza, vagyis az értékelés és visszajelzés folyamatos.

A megfelelő elosztás és leterhelés érdekében hetente érdemes órákat venned.

Van olyan diák, aki egyedül is nagyszerűen fel tud készülni, hiszen megvan hozzá a kitartása, motivációja. Azonban az ő esetükben is szükséges a pedagógusnál található érettségire vonatkozó speciális háttértudás, amellyel segíti a tanulót konkrétan erre a típusú vizsgára való felkészülésben. Az ő számukra van egy olyan módszerem, amellyel saját tempójukban, offline módon, mégis online tudnak felkészülni a megmérettetésre. A diákok ebben az esetben is megkapnak minden segítséget és visszajelzést, amelyet az élő órás résztvevők. Amennyiben érdekel, keresd fel a www.itthontanulok.hu oldalt, ahol bővebb információkra lelhetsz.