Hasznos-e az okosóra diákként? 5 TIPP, hogy kihozhasd belőle a legtöbbet!

Ahogy az okosórák egyre elterjedtebbek lesznek, jogosan merül fel a kérdés: Hasznos lehet diákként egy okosóra? Milyen pluszt tud adni egy gimnazistának, vagy egyetemistának? Ezt a kérdést feszegetjük ebben a cikkben.

Elnézve az okosórák piacát, az árak bizony magasak. Ha nem fitneszkarperecet, vagy hasonlókat keres az ember, hanem egy valamire való WearOS vagy WatchOS rendszerű okosórát, akkor bizony a zsebünkbe kell nyúlnunk - felmerülhet tehát a kérdés, hogy megéri-e egy okosóra beszerzése egy átlagos diáknak, akár középiskolában, akár egyetemen, tud-e annyi értéket adni a mindennapi használata, hogy érdemes legyen rászánni a pénzt.

Persze tudom, hogy minden diák élete más és más. Ennek ellenére mégis megpróbálkozom a lehetetlennel: Íme 5 tipp/ötlet, hogy diákként hogyan hozhatjátok ki a maximumot egy okosórából!

1) 🗓 Események... Események mindenütt!

Manapság a diákok elfoglaltak: órák órák hátán, találkozók, vizsgák, nyílt napok, magánórák, diákmeló - és ahhoz, hogy ezekből mindegyike beleférjen abba a 24 órába, a hatékony időmenedzsment elengedhetetlen skill - és talán ez az, ahol a legnagyobb hasznát találtam az okosóráknak! A tény, hogy a napirend mindig kéznél van, egy hatalmas segítség lehet, amikor a mindennapok sűrűjében gyorsan rá akarunk nézni, hogy "most akkor mi is jön?".

Extra tipp egyetemistáknak: A Neptun rendszert használó egyetemeken az órarendedet a Neptun-ból néhány kattintással beimportálhatod a Google Naptárba, így az egyetemi előadásait, vizsgáid is megjelenhetnek a naptárakban - és az órádon is!

Okosóra képernyőjén a holnapi tanóráim láthatóak

Mivel számomra ez az egyik legfontosabb funkció, így az órám testreszabható gyorsgombját is az események listájára állítottam be, így bármikor gyorsan csekkolni tudom rajta, hogy hová is tartok éppen, melyik teremben lesz az a megbeszélés, vagy mikortól is lesz órám. Minderre persze kiváló lehetőség a telefon is - és a kezdőképernyőmön továbbra is ott csücsül a naptár widget - de mivel a mobil nincs mindig kézben, így ezt továbbra is egy hasznos funkciónak érzem - talán az egyik leghasznosabbnak.

2) 🛠 A hasznos az új szexi!

Óra számlapjaLévén hogy egy óráról van szó, egy pillantással látni hogy mennyi az idő egy viszonylag alapvető funkciónak tekinthető. De miért is álljunk meg itt? Egy jól megválasztott számlappal a pontos időnél jóval több információ is a szemünk elé tárulhat! Hiszen attól függetlenül, hogy szögletes, vagy kerek órát használunk, valamennyi hely azért bizonyára marad még a számok körül, amiket akár hasznos dolgokkal is feltölthetünk!

Én a Pixel Minimal Watchface számlap mellett döntöttem a WearOS rendszerű órámon, aminek a fő funkciói ugyan fizetősek, de az egyszeri néhányszáz forintot bőségesen megéri a gazdag funkcionalitás, amit cserébe kapunk. Megfelelő beállítások mellett egy pillantásra láthatjuk a dátumon és időn felül a mobilos értesítéseink ikonjait, a mobilunk és az óránk töltöttségét, és még 4 további wiget helyet is kapunk, ahová csomó hasznosság közül válogathatunk! (pl.: következő eseményünk időpontja, gyorshívó gomb a fontosabb kontaktjainkhoz, visszaszámláló az érettségi napjáig, időpont az ébresztőig, napok az érettségiig, vagy bármi olyan infó, amit nem árt, ha egy pillantásra bármikor láthatunk)

Extra tipp Google Classroom-ot használóknak: a naptáreseményeket, teendőket a Classroom-ból is beszinkronizálhatjuk a naptárunkba, így ezeket a határidőket is láthatjuk az óránkon - így mindig feltűnik, ha valami még elitézendő.

3) 🔔 "Ehhez most kell a telefon?"

Bizonyára Te is ismered már az érzést, amikor 5-10 percenként rezeg a telefon, és mindig elő kell venni hogy megállapítsd, hogy ez is csak egy hírlevél, ami talán még érdekel is, de annyira nem sürgős. Szerencsére az óra gyors megoldást kínál erre is: Mivel bármikor a csuklódon tudhatod az értesítéseidet, könnyen ellenőrizheted, hogy indokolt-e elővenni a telefont egy-egy dologhoz, vagy sem, ezzel csomó időt és kellemetlenséget spórolva meg magadnak.

4) 🎤 Vedd fel, játszd vissza!

Szereted inkább hallgatni a tanulnivalót? A legtöbb óra előtelepített hangjegyzet alkalmazással rendelkezik, így ha szeretnéd felmondani magadnak az anyag egy részét, majd leellenőrizni a munkádat, vagy esetleg szeretnéd felvenni magadnak a tananyagot, hogy utazás közben is hallgathasd, akkor is remek lehetőség egy okosóra! 

Adott esetben akár magát a tanórát, vagy előadást is rögzítheted, azonban ehhez minden esetben kérd az előadód engedélyét!

5) 📍 Találj ide, találj oda!

Amikor elérkezik a nyelvvizsga, emelt érettségi, vagy akár a szakmai gyakorlat ideje, egy újabb fontos kihívással szembesül az ember: el kell jutni valahová. Ez persze közel sem lehetetlen, azonban kézben tartani a telefont egész úton, hogy lessük rajta a térképet bizony kényelmetlen tud lenni! 

Szerencsére az okosóra erre is remek lehetőség - mivel az óra gond nélkül mutatni tudja a navigáció következő lépését, és akár egy apró térképet is hozzá, így többet nem kell elővenni a telefont gyalogos navigáció közben sem - így a telónkat sem hagyjuk el menet közben, és oda is érhetünk biztonságosan a következő vizsgánk helyszínére.

Konklúzió

Összefoglalva tehát, egy diák életében abszolút lehet létjogosultsága egy okosórának - segíthet, hogy kéznél legyenek a tennivalóink, ritkábban kell a telefonunkhoz nyúlni egy-egy apróság megnézéséhez, és akár a tananyag feldolgozásában, rögzítésében is a segítségünkre lehet

Ez persze nem jelenti azt, hogy az óra egy mágikus csodafegyver! Nem fogunk instant többet tudni, sem jobb jegyeket kapni attól, ha elrohanunk egy újabb kütyüért, viszont segíthet jobban beosztani az időnket, nem elfelejteni a határidőket, és hasonlók - amik azért időről időre jól tudnak jönni! Hisz ki ne örülne pár megspórolt percnek, vagy annak, ha megúszhat egy karót, mert lecsúszta a határidőt?

Ha pedig úgy érzed, hogy okosóra helyett inkább a tanulmányaidban kéne egy kis segítség matekból, informatikából, vagy reál tárgyakból, akkor klikk ide és fusd át az aktuális hirdetéseimet - ne aggódj, akár a nálam lefoglalt óráid időpontját követheted az okosórádon!