Elkezdődött a 2023-24-es tanév. Mit Várhatunk a 2023-24-es tanévtől?

Az iskolai év kezdetével új változásokat hoz a 2023-24-es oktatási év. Az általános iskolákban mostantól 180 napig tanulnak a diákok, de az iskolai szünetek hossza is módosul. A téli és tavaszi szünetek hosszabbak lesznek, és a nyári vakáció egy héttel később, június 22-én indul.

Az érettségi vizsgák időpontja is változik: a tavaszi érettségik már május 3-án kezdődnek. A felsőoktatási felvételi szabályok is frissülnek, mostantól nincsenek kötelező minimum-ponthatárok, és az intézmények maguk is kioszthatnak 100 pontot a jelentkezőknek a 500 pontos rendszerben.

Azonban az egyik legnagyobb változás a pedagógusokra vonatkozik. Az új életpálya-törvény sok új lehetőséget és kérdést hoz magával. A tanároknak szeptember 29-ig kell dönteniük az új jogviszony elfogadásáról vagy a felmondásról. Az új törvény többek között átvezényelhetőséget, fegyelmi eljárást és éves értékelést vezet be, cserébe pedig magasabb bért ígér a kormány.

Ezek az információk lényegesek az oktatás területén, és érdemes figyelemmel kísérni az oktatási rendszer alakulását. Az oktass.hu weboldal továbbra is friss hírekkel és információkkal várja Önöket az oktatás világából. Maradjon naprakész és készüljön fel az új tanévre!