10 tipp: Hogyan készüljünk fel az érettségire munka és család mellett?

A munka és a család már önmagában is kihívásokkal teli területek az életünkben. Ha ehhez még a tanulás és az érettségizés is hozzájön, könnyen úgy érezhetjük, hogy nincs elég időnk és energiánk mindent megfelelően kezelni. Azonban nem lehetetlen egyensúlyt találni a három terület között. Ebben a cikkben 10 tippet mutatunk be arra, hogy hogyan lehet hatékonyan munka és család mellett tanulni és sikeresen érettségizni.

1. Időbeosztás és tervezés: Készíts napi, heti és havi időbeosztást, amelyben meghatározod, mikor és mennyi időt tudsz szánni a tanulásra. A tervezés segít elkerülni az időpazarlást és az összeütközéseket.

2. Határozd meg a prioritásokat: Az életedben lévő fontos feladatok között válassz ki néhány kulcsfontosságú célt, és ezekre koncentrálj. Ne akard mindent egyszerre elérni.

3. Kommunikáció: Beszélj a családtagjaiddal és a munkahelyi vezetőiddel a helyzetedről. Az ő megértésük és támogatásuk segíthet könnyebbé tenni a tanulás időszakát.

4. Rugalmasság: Legyél rugalmas mind a munkahelyeden, mind a tanulásban. Tudnod kell alkalmazkodni váratlan helyzetekhez és változásokhoz.

5. Hatékony tanulási módszerek: Válassz olyan tanulási módszereket, amelyek hatékonyak és időtakarékosak. Pl. összefoglalók készítése, jegyzetelés, online tanulási platformok használata.

6. Rövid időszakok kihasználása: Használd ki a rövid szüneteket és várakozási időket tanulásra. Mobil alkalmazások segítségével akár útközben is tanulhatsz.

7. Egészség és kiegyensúlyozottság: Fontos, hogy gondoskodj az egészségedről és a mentális kiegyensúlyozottságodról. Mozogj rendszeresen, aludj eleget és találj időt a pihenésre.

8. Koncentráció és elvonó tényezők kiküszöbölése: Amikor tanulsz, szükséged van a teljes figyelmedre. Zárd ki az elvonó tényezőket, mint például a telefon vagy a televízió.

9. Szervezett tanulási környezet: Hozz létre egy olyan tanulókörnyezetet, ahol jól koncentrálhatsz és rendelkezésedre állnak azok az eszközök, amikre szükséged van.

10. Kitartás és önállóság: A legfontosabb a kitartás és az önállóság. Légy türelmes magaddal, és higgy a képességeidben. Ne feledd, hogy ez a periódus csak átmeneti, és a sikereidért folytatott küzdelem meg fogja érni.

A munka, a család és a tanulás együttes kezelése kihívásos lehet, de nem lehetetlen. Az előzetes tervezés, hatékony időbeosztás és a megfelelő prioritások segítenek abban, hogy sikeresen elvégezd a tanulást és az érettségizést, miközben megőrzöd a harmóniát a munka és a család területén is. Ne feledd, hogy a kitartás és a szervezettség kulcsfontosságúak a siker eléréséhez.

Az előző tippekből már kiderült, hogy milyen módon lehet hatékonyan munka és család mellett tanulni és érettségizni. Azonban az e-learning, azaz az online tanulás még további előnyöket kínál ebben a kihívásokkal teli időszakban. Íme néhány ok, amiért érdemes ezt a megközelítést választani:

Rugalmas időbeosztás: Az e-learning lehetővé teszi, hogy te döntsd el, mikor tanulsz. Ez különösen hasznos, amikor a munka és a család időbeosztása változó lehet. Akár hajnalban, akár éjszaka, vagy éppen a munkahelyeden vagy otthon, bármikor hozzáférhetsz a tananyaghoz.

Helyfüggetlenség: Az online tanulás lehetővé teszi, hogy bárhol hozzáférhess a tananyaghoz, amíg van internetkapcsolatod. Ez különösen előnyös, ha gyakran utazol vagy sokat vagy úton.

Variált tanulási formák: Az e-learning platformok számos tanulási módszert kínálnak, például videók, interaktív gyakorlatok, tesztek és csoportos projekt feladatok. Ez segít abban, hogy a tanulás sokoldalú és érdekes legyen.

Egyedi tempó: Mindenki más tempóban tanul, és az e-learning lehetővé teszi, hogy saját tempódban haladj. Akár gyorsan szeretnéd átvenni a tananyagot, akár mélyebben meg szeretnél tanulni egy-egy témát, az online platformok alkalmazkodnak hozzád.

Részletes nyomon követés: Az e-learning platformok rendszerint nyomon követik a tanulási előrehaladásodat, így könnyen láthatod, hogy mely témákban vagy erősebb vagy gyengébb. Ez segíthet a hatékonyabb időbeosztásban és az esetleges pótlásokban.

Közösség és támogatás: Az online tanulás során kapcsolatba kerülhetsz más tanulókkal is, akik hasonló helyzetben vannak. Ez lehetőséget nyújt az információcsere és a támogatásra.

Az e-learning tehát kiváló eszköz lehet a munka és a család mellett végzett tanuláshoz és érettségizéshez. Rugalmassága, helyfüggetlensége és számos tanulási módszert kínáló platformjai révén segít abban, hogy még hatékonyabban integráld az oktatást az életedbe. Az e-learning lehetővé teszi, hogy a saját tempódban, a saját idődbe osztva érj el sikereket a tanulás és a munka terén, miközben a családi kötelezettségeidet is teljesíted.

Hiszem, hogy a felnőtt, családos emberek számára az e-learning rendszerben történő felkészülés a legjobb megoldás. Ezért fejlesztem folyamatosan tananyagaimat, melyek történelem, közigazgatási ismeretek, állampolgári ismeretek és társadalomismeret tantárgyakból elérhetőek.

- Középszintű történelem érettségi e-learning csomag:

A csomag magában foglalja az általad megadott tételek kidolgozását, az esszéírást, forráselemzést és a térkép használatot bemutató videókurzust, valamint 2 darab esszé (egy darab rövid, hosszú) megírásának lehetőségét, amelyeket kijavítok és értékelek a számodra. Az egyes modulok végén villámteszttel is ellenőrizheted tudásod.

- Emelt szintű történelem érettségi e-learning csomag:

A csomag magában foglalja a szóbeli vizsga összes kidolgozott témakörét, az esszéírást, forráselemzést és a térkép használatot bemutató videókurzust, valamint 4 darab esszé (egy darab rövid, hosszú és két darab komplex gyakorló esszé) megírásának lehetőségét, amelyeket kijavítok és értékelek a számodra.

- Emelt szintű történelem érettségi e-learning extra csomag:

Az extra csomag magában foglalja az Emelt szintű történelem érettségi e-learning csomag teljes tartalmát (szóbeli vizsga összes kidolgozott témaköre, esszéírást, forráselmézést és térképhasználatot bemutató videókurzust). Ezen felül a történelem tantárgy teljes anyagát leckékre bontva. Az egyes leckék végén teszttel és esszéírással tudod ellenőrizni a tudásodat. Az esszéket minden esetben kijavítom és írásban visszajelzek a számodra. Ezen felül minden lecke végén lehetőséged van kérdezni tőlem.

- Esszéíró e-learningek történelemből:
Általános tapasztalatom, hogy a történelem érettségi írásbeli részében az esszéírás jelenti a legnagyobb kihívást a vizsgázók számára. Ezért hoztam létre történelem esszéíró villám e-tanfolyamomat.
Az esszéíró villám e-tanfolyamaimon videókban mutatom be a az emelt és középszintű esszék típusait és adok tippeket, tanácsokat annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb pontszámot érd el az érettségin. Emellett minden esszétípusból egyet megírhatsz a tanfolyam keretein belül, amelyeket kijavítok, lepontozok és részletes, személyre szabott tanácsokkal, észrevételekkel ellátva értékelek a számodra.

- Középszintű közigazgatási ismeretek e-learning érettségi felkészítő tanfolyam:

Középszintű közigazgatási ismeretek e-learning érettségi felkészítő tanfolyam elvégzése során elsajátíthatod az Oktatási Hivatal által az érettségi vizsgára meghatározott ismeretanyagot. Az egyes leckéken belül témakörökre bontott videóelőadásaimat bármikor visszanézheted, a videókban szereplő prezentációkat letölthetted. Így könnyen tanulhatsz bárhol és bármikor, a saját tempódnak megfelelően előre haladva. Az ismeretek elsajátítását magad is ellenőrizheted az egyes leckék végén található online tesztekkel. Ezen a tanfolyam videós útmutatót is tartalmaz, amelyben információkat találsz a különböző típusú projektmunkákról és értékelésük módjáról.

- Emelt szintű közigazgatási ismeretek e-learning érettségi felkészítő tanfolyam:

A komplex emelt szintű közigazgatási ismeretek e-learning érettségi felkészítő tanfolyam elvégzése során elsajátíthatod az Oktatási Hivatal által az írásbeli és a szóbeli érettségi vizsgára meghatározott ismeretanyagot. Az egyes leckéken belül témakörökre bontott videóelőadásaimat bármikor visszanézheted, a videókban szereplő prezentációkat letölthetted. Így könnyen tanulhatsz bárhol és bármikor, a saját tempódnak megfelelően előre haladva. Az ismeretek elsajátítását magad is ellenőrizheted az egyes leckék végén található online tesztekkel. A sikeres érettségihez elengedhetetlen esszéírási képesség elsajátítására pedig közvetlen segítségemmel lesz módod, mivel az online oktatási felületen írt esszéket személyesen javítom és észrevételeimet, személyre szabott útmutatásaimat az e-lerning rendszeren keresztül közvetlenül megkapod.

- Középszintű állampolgári ismeretek e-learning érettségi felkészítő tanfolyam:

Középszintű szintű állampolgári ismeretek e-learning érettségi felkészítő tanfolyam elvégzése során elsajátíthatod az Oktatási Hivatal által az érettségi vizsgára meghatározott ismeretanyagot. Az egyes leckéken belül témakörökre bontott videóelőadásaimat bármikor visszanézheted, a videókban szereplő prezentációkat letölthetted. Így könnyen tanulhatsz bárhol és bármikor, a saját tempódnak megfelelően előre haladva. Az ismeretek elsajátítását magad is ellenőrizheted az egyes leckék végén található online tesztekkel. A tanfolyam videós útmutatót is tartalmaz, amelyben információkat találsz a különböző típusú projektmunkákról és értékelésük módjáról.

- Társadalomismeret e-learning:
Az e-learning során a diák ugyan azoknak az előadásoknak a videóváltozatait nézheti végig, amelyeket az élő, fix időpontban tartandó érettségi felkészítés során hangoznak el, ráadásul ezek az előadások bármikor vissza is nézhetők és a hozzájuk kapcsolódó prezentációk is letölthetőek. Emellett a rendszeres számonkérés sem marad el, hiszen az összes lecke tesztel zárul, melynek helyes megoldása esetén lehet továbblépni a következő témára. Az írásbeli érettségin kiemelt fontosságúként kezelt esszékből is változatos témákban közel két tucatot kell megírni az e-learning során, melyeket személyesen javítok, értékelek és e-mailben külön, személyre szabott tanácsokat is adok.
Az emelt szintű társadalomismeret e-learning tanfolyam megvásárlása esetén ezen felül az összes szóbeli témakör részletesen kidolgozott anyaga is letölthető, ezáltal nyújtva teljeskörű felkészítést az érettségi vizsgára. Mindezek mellett még az anyag részét képezi egy letölthető fogalomtár és esszéírási kisokos is.

2022. tavaszán az érettségizők 25%-a. 2023 tavaszán a 28%-a az én anyagjaimból készült fel az emelt szintű társadalomismeret vizsgára!

Társadalomismeret e-learning:
https://tarsadalomerettsegi.hu/courses/emelt-szintu-tarsadalomismeret-e-learning-erettsegi-felkeszito-tanfolyam/

Emelt szintű közigazgatási ismeretek e-learning érettségi felkészítő tanfolyam:
https://tarsadalomerettsegi.hu/courses/emelt-szintu-kozigazgatasi-ismeretek-e-learning-erettsegi-felkeszito-tanfolyam/

Középszintű közigazgatási ismeretek e-learning érettségi felkészítő tanfolyam:

https://tarsadalomerettsegi.hu/courses/emelt-szintu-kozigazgatasi-ismeretek-e-learning-erettsegi-felkeszito-tanfolyam-2/

Középszintű állampolgári ismeretek e-learning érettségi felkészítő tanfolyam:

https://tarsadalomerettsegi.hu/courses/emelt-szintu-kozigazgata…

Középszintű történelem érettségi e-learning csomag:
https://tarsadalomerettsegi.hu/courses/emelt-szintu-tortenelem-erettsegi-e-learning-csomag-2/

Emelt szintű történelem érettségi e-learning csomag:
https://tarsadalomerettsegi.hu/courses/emelt-szintu-tortenelem-erettsegi-e-learning-csomag/

Emelt szintű történelem érettségi e-learning extra csomag:https://tarsadalomerettsegi.hu/courses/kozep-szintu-tortenelem-e-learning-erettsegi-felkeszito-tanfolyam-2/

Történelem esszéírás online tanfolyam:
https://tarsadalomerettsegi.hu/courses/kozep-szintu-tortenelem-esszeiro-villam-e-tanfolyam/

További információk:
https://tarsadalomerettsegi.hu/