Miért a német nyelv?

Kuntarics Józsefné    2020. május 13.    Hozzászólás    21

Gyerekkoromban ismerkedtem meg a német nyelvvel, apukám ötlete volt, ő jól tudott németül, tőle tanultam.

De nagyon nem akartam. Jött a Beatles-korszak, és nyilván érteni akartam, hogy mit énekelnek, ezért könyörögtem, hogy hadd tanuljak angolul. Apukám akkor vett egy angol-magyar szótárt, és a kezembe adta: fordítgassam a lemezborítón lévő szövegeket, de a németet nem volt szabad abbahagynom.

Később jött a romantikus korszak, rajongtam a XIX. századi francia regényekért, és eredetiben akartam olvasni őket. Apukám beíratott egy francia nyelvtanfolyamra, de a németet nem volt szabad abbahagynom.

Még később jött a dél-amerikai korszak, dél-amerikai indián irodalomból szerettem volna doktorálni. Ekkor apukám már nem volt életben, elvégeztem ugyan egy spanyol nyelvtanfolyamot, de a németet nem hagytam abba. Rájöttem, hogy kedvenc Winnetou-regényeimet ezen a nyelven is olvashatom. Ebből a témából írtam a szakdolgozatomat is germanisztika szakon. És eközben jöttem rá, hogy a német nyelvnek van logikája, és megtanulható. Tanárként ezt a logikát próbáltam átadni tanítványaimnak. 

Némettudásomnak köszönhetően egy nyarat végig tudtam dolgozni Bonnban, ez nem volt rossz pénzkereseti lehetőség.Ekkor ismerkedtem meg a Rajna-vidék lenyűgöző szépségével, de már több németországi út állt mögöttem.

És most eredetiben tudom nézni kedvenc sorozatomat, a Cobra 11-et. Ez élmény:) Ezért is tettem ki címképként a kölni Autobahnpolizei épületét:)

Sok olyan tanítványom volt, akik német nyelvterületen akartak szerencsét próbálni. Volt köztük olyan, aki nálam kezdett ismerkedni ezzel a nyelvvel, és olyan is, akinek már volt alap nyelvtudása. De a legtöbben úgy jöttek, hogy kiválóan vagy legalábbis középfokon tudnak angolul. És most mégis arra kényszerültek, hoyg németet tanuljanak, lehet, hogy fogcsikorgatva kezdtek neki, de többen közülük megbarátkoztak ezzel a nyelvvel, s most Ausztriában vagy Németországban, vagy épp Svájcban dolgoznak. Ez a tény is amellett szól, hogy bár az angol sokkal népszerűbb a számítógép vagy a zene világa miatt - és azért is, mert könnyebb - , mégis, a német nyelv hasznosságát nem tagadhatjuk.

Nem akarok vitatkozni azokkal, akik az angol nyelvet idealizálják, sőt elismerem hogy az angol nyelv ismerete ma már alap, enélkül nehezen boldogulunk a szakmai életben. De ha külföldi munkában gondolkozunk, leginkább a német nyelvterület jut eszünkbe, már csak azért is, mert sokkal közelebb van, mint bármelyik angol nyelvterület.

Tetszik? Oszd meg ismerőseiddel is!

regisztrálj magántanár fiókot